Altres andalusos

Altres andalusos, o simplement altres, altres...


08.09.10 Cultura catalana, llengua

Presumció, com d’altres

El senyor Sala Martín, no sé si catedràtic de futbol o entrenador d’economia, (potser les dues coses alhora?) fa uns dies va fer saber (a qui ho deuria voler fer saber, em pregunto) va fer saber, que li el feien examinar de llengua catalana ell plegava, de la universitat és clar. A l’hora el senyor Sala i Martín, aquest deliciós personatge, ens advertia que el que havien de fer per salvar el català era, senzillament, fer-lo atractiu. Jo, he suposar, que per donar-nos una mostra de la seva teoria, ell mateix es vesteix amb aquestes americanes encantadores que duu. Estic segur que gràcies a les atractives americanes del paio en qüestió, la meitat del professorat de llengua castellana de la universitat ja s’expressa amb un catalanesc digne del cronista Muntaner, oi? Llàstima que les atractives i catalanofiles americanes del senyor Sala i Martín deuen valer un collò de mico, i per aquesta petita anomalia pecuniària no tots estem en condicions de lluitar pel català amb les armes de l’atracció. Quina llàstima!

Continua explicant el ridicul Sala i Martin que “…la culpa de la poca atracció del català la tenen els immigrants arribats d’Espanya i l’Amèrica llatina”. Doncs no, ho sento senyor Sala i Martín, la culpa de què el català hagi perdut atractiu és de que la seva classe, l’alta burgesia catalana, la que regenta negocis i les finances, fa temps va deixar de tenir Catalunya i el català com espai nacional de referència, i si l’elit (sobretot l’econòmica) no usa el català, doncs quin atractiu poden sentir els immigrats, i fins i tot els naturals, per usar-lo? Això, és clar, afegit a les altres mil cabronades dels interessos (també d’ordre econòmic) espanyols per primar la llengua castellana per damunt del català. Tot lo altre són excuses de malpagador, dels senyors Salà i Martín que poblen la constel·lació catalana. I, encara, sobre això del provincianisme, com cony pot argumentar res sobre aquesta qüestió un individu que es vesteix al gust del segle XVIII.

Deixa un Comentari